Tietoja

Survoksesta tulee erittäin hyvää, kun lisäät sokeria ja hieman konjakkia tai brandya.
esim: 2 l (n. 1 kg) mansikoita
5-8 dl (400 -700 g) sokeria 
(1 kukkurainen maustemitta natriumbensoaattia, jos et pakasta)
½ dl konjakkia.
Perkaa marjat. Riko lastalla kulhossa (älä mössää!). Sekoita sokeri ja bensoaatti (jos et aio pakastaa survosta). Lisää sokeri marjoihin ja sekoita. Lisää konjakki, sekoita.
Täytä (kylmät) hillopurkit ja sulje. Jos pakastat, käytä tavallisia pakastepurkkeja.

Höyrymehuun kelpaavat erinomaisesti myös hieman ylikypsät ja lievästi nahistuneet marjat, eikä niitä tarvitse edes perata jos ei halua. Älä kuitenkaan käytä homeisia tai muuten huonoja mansikoita, ne pilaavat hyvän lopputuloksen.
Kun höyrytät mansikoita voit jättää sokerin höyrystimestä. Valuta mehu kattilaan ja lisää sokeri vasta valutettuun mehuun. Näin mehusta tulee tasalaatuista ja sokerimäärän voi tarkistaa maistamalla. Sokeria voi myös käyttää vähemmän, ainakin jos pakastaa mehun. Toisaalta sanotaan, että marjoista lähtee mehu tarkemmin, jos lisää sokerin höyrystimeen. Molempia tapoja voi kokeilla.

Hillo lienee kaikista tunnetuin mansikan säilöntätapa. 
Kukapa ei olisi syönyt lättyjä ja mansikkahilloa...
Ohjeita on varmaankin yhtä paljon kuin on keittäjiäkin ja tottumuksista riippuu mikä on hyvää. Yksi haluaa löysää hilloa kun taas toisen mielestä sen pitää olla paksua.
Nykyään pienissä talouksissa ei aina ole tarkoituksenmukaista keittää isoa kattilallista hilloa, eikä usein ole edes tilaa säilyttää sitä. Silloin voi hyvin pakastaa marjat kesällä ja keittää hilloa sitä mukaa kun se kuluu. Noin kilosta mansikoita saa pari purkillista hyvää, tuoretta hilloa nopeasti. Älä vain keitä marjoja liikaa, mieluummin hiukkasen liian vähän kuin liikaa. Itse olen hyvällä menestyksellä käyttänyt sinistä (hyytelöimis-) tai punaista (hilloamisaine) Melatinia apuna. Silloin ei tarvitse keittää marjoja kuin ihan nimeksi.